A szilárd ételek bevezetésének lépései
Amikor már túl vagytok pár új íz bevezetésén, haladhattok tovább a legkülönbözőbb egészséges szilárd ételekkel.
- Hagyd kisbabádat a saját ütemében haladni. Minden gyerek más és más. Látni fogod majd, hogy a te gyermekednek mi a legjobb ritmus.
- Próbálj ki különböző ízeket és textúrákat, hogy minél inkább szélesítsd a kicsi ízlését.
- Próbáld ki a különböző főzési eljárásokat (főzés, sütés, párolás), hogy kiderüljön mit preferál kisbabád leginkább.
- A babák leginkább az utánzás útján tanulnak. Törekedjetek a közös étkezésekre, amikor a kicsi ellesheti a mozdulatokat. Meglátjátok majd mennyire fogja élvezni.
- Az allergén ételekkel óvatosan bánj. A legelterjedtebb allergén ételek a következők: zeller, gluténtartalmú gabonafélék, tehéntej, rákfélék (apró tengeri rákok például garnéla), tojás, mogyoró, farkasbab, szezámmag, szója és szulfitok. Az ételallergia és ételintolerancia közti különbségekről és a velük kapcsolatos teendőkről a következő linken olvashatsz.
- A változatosság a kulcs. Elegendő, ha a főbb étel csoportokat tartod észben úgy mint: tejtermékek (mindig teljes zsírtartalmú és pasztörizált változatot válassz), fehérjék (húsok, halak, tojás, hüvelyes zöldségek és mogyorófélék - őrölt, tört, vagy passzírozott formában), gyümölcsök és zöldségek (lehetőleg friss, de akár a fagyasztott vagy konzerv változat is megfelelő, de mindenképpen cukor és sómentes változatban)
- Ne add fel a kínálgatást! Akár 8 alkalomra is szükség van, hogy a kicsi megszeresse az újdonságokat.
- Igyekezz a cukrozott, sózott ételeket elkerülni, illetve a telített zsírsavban gazdag ételeket, a nyers rákféléket, tengeri halakat, egészben a dióféléket (a fulladásveszély miatt) és a mézet is (tartalmazhat baktériumot).
- Minden étkezéskor kínáld a kicsit vízzel. A legjobb szomjoltó ebben az időszakban az anyatej illetve a víz.
Kapcsolódó cikkek