Amit a fejésről tudni érdemes
Számos oka lehet annak, hogy nem tudod a melledből táplálni a gyermeked, de szeretnéd, ha anyatejet kapna. Cikkünkben elolvashatod, hogyan tudnád lefejni és tárolni az anyatejet!
Anyatej fejése - Kérdések és válaszok
Ha az apa is szeretné etetni a babád, másra bíznád rövid időre a gyermeked, netán hamarosan vissza kell menned dolgozni, de még szeretnéd anyatejjel táplálni a gyermeked, akkor a fejés ideális megoldás lehet. Emellett hasznos lehet elsajátítanod a fejési technikákat akkor is, ha úgy érzed a melled túltelítődött, és szeretnéd a teltségét csökkenteni, vagy ha a fel nem használt tejed mennyiségét szeretnéd donor anyatejként adományozni.
Kérdés: A fejés vajon csökkenti-e a termelt tej mennyiségét?
Válasz: Nem, sőt, ellenkezőleg. Minél többet fejsz, a tested annál több tejet termel.
Kérdés: Hogyan és mennyi ideig tárolható a lefejt anyatej?
Válasz: Fontos tudnod, hogy minden hőmérsékleten más-más az eltarthatósági idő.
- Szobahőmérsékleten (20-25°C) például legfeljebb 6-8 órán át tárolható az anyatej.
- Hűtőtáskában 4-15°C fokon maximum 24 órán át (kerüljük a táska gyakori nyitását!)
- Hűtőszekrényben, 4°C fokon vagy az alatt maximum 5 napig, de érdemes az anyatejet a hűtőszekrény hátsó részén tárolni.
- Fagyasztóban, –18°C fokos hőmérsékleten pedig körülbelül 6 hónapon át tárolhatod az anyatejet. Ebben az esetben is érdemes a tejet a fagyasztó hátsó részén tárolni, ahol a legstabilabb a hőmérséklet, illetve tudnod kell, hogy a lefagyasztott és eltárolt tej biztonságos ugyan, de egyes lipidek degradálódnak és gyengébb minőségűek lesznek.
- A lefejt tejet tiszta, szorosan záró, csavarós tetejű edényben érdemes tárolni (üvegből vagy kemény műanyagból készült ajánlott), és a fejés végeztével azonnal címkézd fel az üveget, amin feltünteted a fejés időpontját.
Ezek a szabályok csak egészséges csecsemők táplálására vonatkoznak, koraszülött vagy beteg csecsemők számára lefejt anyatejjel kapcsolatban kérd ki orvosod vagy a védőnő tanácsát!
Íme, még néhány fontos szabály!
- Ne fagyaszd le a korábban már hűtőben tárolt tejet!
- A felengedett tejet használd fel 24 órán belül!
- Tilos az anyatejet újra lefagyasztani!
- Mindig a legrégebben lefejt tejet használjuk fel először!
- Ne használj mikrohullámú sütőt az anyatej felmelegítésére! Melegítéshez az üveget meleg vízbe kell állítani, vagy meleg vízsugár alá tartani úgy, hogy a meleg víz ne érje az üveg száját.
Kézzel vagy géppel?
Ha továbbra is tehát az anyatejes táplálás mellett döntesz, a fejéshez kézi és gépi mellszívót is választhatsz. Ha kitapasztalod, melyik a legjobb, sokat segíthet neked a mindennapokban. A mellszívó tulajdonképpen a baba szopását utánozza: a pumpája megszívja a mellbimbót, így néhány másodperc után beindul a tejleadó reflex, és a tej spriccelni kezd. Mind a kézi, mind az elektromos mellszívóval rengeteg időt takaríthatsz meg, és egy fejés alkalmával, alkattól függően akár 150 ml anyatejet is lefejhetsz.
A sikeres fejéshez kulcsfontosságú, hogy jó minőségű berendezést válassz: legyen könnyű, könnyen kezelhető és szállítható. A kézi verzió akkor hasznos, ha csak alkalmanként vagy utazáskor fejsz. A kézi pumpálás ugyanis – ha ugyanabban az ütemben történik, ahogyan a baba szopik (kb. 50 szívás/perc) – fárasztó és nem is mindig hatékony. Ezzel szemben az elektromos mellszívót csak csatlakoztatnod kell, és megvárnod, amíg végez. A két szívófejes modell akkor hasznos, ha kevés az időd, de sok a tejed.
Mellszívó készüléket kérhetsz kölcsön, vásárolhatsz és bérelhetsz is.
Ha neked semmilyen eszközre sincs szükséged, kézzel is fejhetsz anyatejet. Ekkor nem kell mást tenned, mint megnyomnod a mellbimbót és annak környékét, így negyed óra alatt akár 100 ml-t is le tudsz fejni. Ennek a módszernek több előnye is van: nincs szükség semmilyen különleges kellékre, nem kell idegen anyaggal érintkeznie a bőrödnek, és közben a melled jó alaposan át tudod masszírozni.
Lépésről lépésre
Lehetőleg ne kezdd el a fejést addig, amíg a szoptatások nem állnak be, vagyis nem lesznek rendszeresek (naponta ugyanannyi etetés, megközelítőleg ugyanabban az időben), azaz a szülés után kb. 2 hónappal! Ugyanakkor hasznos lehet a mellszívó, hogy ne gyulladjanak be, majd záródjanak el a tejcsatornák.
Íme, egy kis segítség a sikeres fejéshez!
- Mosd meg a kezed és a tartályt, amibe a tejet lefejed!
- Kezdd el lassan masszírozni a mellbimbót: végezz körkörös mozdulatokat az ujjaiddal, kívülről befelé haladva! Ezután a tenyeredet használd, haladj fokozatosan a mell külső felétől befelé a mellbimbóig, majd ismételd meg a mozdulatot!
- Helyezd a hüvelykujjad a melled alá, két ujjadat pedig fölé, kb. 2-3 cm-re a mellbimbótól. Ha megfelelő pozícióban vannak az ujjaid, akkor azok „C” betűt formáznak. Most nyomd meg vízszintesen a bordák felé finoman az emlőmirigyeket, úgy, hogy összeérinted az ujjaidat! Ismételd meg ezt a mozdulatot, majd mozgasd kicsit az ujjaidat a mellen, amíg a tej folyik, aztán kezdd újra!
- Érdemes körbe forgatnod a fogáspozíciót, hogy a mell minden részéből el tudd távolítani a tejet.
Tudtad-e, hogyha a szokásos etetési időn kívül fejsz tejet, a kifejt mennyiség kevesebb lesz az első néhány napban, amíg a tested hozzászokik a többlettermelés igényéhez?
Lehet-e kombinálni a szoptatást és üveges etetést?
Igen, akkor, amikor a szoptatás már rendszeressé vált, azaz kb. az első etetés után 2 hónappal. Emellett azonban ajánlott, hogy ameddig csak lehet, várjunk az üvegből való etetéssel, mert ezt követően egyes babák visszautasítják a mellből történő szopást.
Ha az üvegből való etetés mellett döntesz, segítségül adunk egy kis útmutatót a megfelelő cumisüveg kiválasztásához.
Kapcsolódó cikkek